Uyku Apnesi Burun Spreyi ile Tedavi Edilebilecek

Uyku apnesi Burun spreyi ya da burun damlası ile tedavi edilebilir mi ? Tıpta yaşanan son gelişmeler bunun mümkün olabileceğini gösterdi. Peki Uyku apnesi nedir ? Uyku Apnesi belirtileri neler ? Nasıl tedavi edilir ? Tüm bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Uyku Apnesi Nedir ?

Uyku sırasında solunumun durması ve bir kaç saniyeliğine geçici boğulmalar yaşanması durumuna uyku apnesi denir. Bu boğulmalar sırasında kandaki oksiyesi seviyesi düşer ve beynin uyanması sağlanır. Beyin devreye girer ve solunum fonksiyonlarının durduğunu haber vermek için vücudu uyandırır.

Uyku Apnesi tedavisi , Uyku Apnesi burun damlası

Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir ?

  • Uyku Apnesinin en önemli belirtisi uyku arasında solunum durmasıdır. Uyku sırasında yaşanan bu gelişme de çoğu insan uyurken bunun farkına varmaz.
  • Gündüz uykusuzluk yaşanması da bu hastalığın belirtilerindendir. Uyku apnesi yaşayan insanlar gündüz sık sık uykusu varmış gibi hisseder , genel olarak yorgundur , çabuk uykuya dalar
  • Baş ağrısı ; uykusuzluk hali ve beyine yeterli oksijenin gitmemesine bağlı olarak baş ağrısı yapabilmektedir.
  • Sinirlilik ; uykusunu alamayan insan gergin olur.
  • Konsantrasyon Eksikliği ve Hafıza sorunları ; özellikle bir işe odaklanmada sorun yaşarlar , odaklanamadıkları için yaptıkları işi çabuk unuturlar.
  • Horlama ve boğaz ağrısı ; Uyku apnesi problemi yaşayan insanlar özellikle sırt üstü yatarsa daha çok horlarlar , bu durum boğaz ağrısını da beraberinde getirir. Bu hastalıktan muzdarip olanların sağa veya sola dönerek uyuması tavsiye edilir
  • Yüksek tansiyon ve Kalp ritim bozuklukları ; Özellikle ilerleyen vakalarda daha sık yaşanan vakalardır.

Uyku Apnesi Testi

Uyku apnesinin kişide var olup olmadığı bir test yardımıyla tespit edilir. Uyku apnesi şüphesi halinde genellikle istenen test halk arasında uyku testi olarak bilinen polisomnografidir. B test, uyku apnesi tansının konmasında faydalı olduğu gibi, apnenin hangi çeşit olduğunun tespit edilmesinde de işe yaramaktadır.

Bu test uyku labaratuarlarında vücuda yerleştirilen elektrotlar sayesinde hastanın uykusunun izlenmesi ile olur. Hastanın talebi doğrultusunda ve hekimin de uygun görmesi ile bu test evde de yapılabilmektedir. Uykudan 1 saat önce vücuda bağlanan elektrotlar ile 6-7 saat boyunca kayıt alınır. 4 saatlik bir uyku hali düzgün sonuç almak için oldukça yeterlidir.

Apne ve hipoapnenin sayıları tanı koymada en önemli etkenlerden biridir. Apne, uyku esnasında solunumun durması, hipoapnesi ise yavaşlamasıdır. Eğer kişinin, bir saatlik zaman diliminde beşten fazla kez solunumu durmuşsa o kişiye uyku apnesi tanısı konulabilir.

Uyku Apnesi Tedavisi

Bu hastalık tedavi edilmesi gereken ciddi bir uyku bozukluğudur. Tedavisi, apne çeşidine, apnenin derinliğine ve kişinin solunum yollarının özelliğine göre çeşitlenir.

En önemli tedavi yöntemi CPAP adı verilen bir “hava makinesi” dir. Bu cihaza bağlı bulunan maske uyku sırasında hastaya takılır ve doktor tarafından belirlenen basınçlı hava hastaya iletilir. Cihaz gece boyunca kullanılır ve basınçlı hava sayesinde solunum yollarının kapanması önlenir. Böylelikle hasta uykusunda nefes durması gibi sorunlar yaşamaz ve uyku düzeni daha kaliteli hala gelir.

uyku hapnesi cpac hava makinesi

CPAP isimli cihaz olmadan da hayat standartlarında yapılan bazı değişikliklerde bu hastalık ile mücadelede yardımcı olmaktadır. Horlama veya uyku apnesi sendromu yaşayan kişilere öncelikle sigara ve alkolü bırakmaları, kilolarını kontrol altına almaları, düzenli olarak spor yapmaları, uykudan hemen önce ağır yemekler yememeleri, yan pozisyonda uyumaları gibi basit ama hayatlarını kolaylaştırmayı sağlayan önerilerde bulunuyor.

Bazı hastalara diş hekimi tarafından, alt çeneyi öne iterek hava yolunu açmaya yarayan özel bir aparat hazırlanıyor.

Son olarak uyku apnesi sendromunda yukarıdaki tedavi seçeneklerinin olumsuz sonuç alınması durumunda veya boğaz yapılarının (geniz eti, küçük dil) hava yolunu tıkadığı durumlarda boğazda uyku sırasında hava yolunu daraltan dokuların azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılmasını içeren bir operasyon planlanabilmektedir.

Uyku Apnesinde burun damlası tedavisi

Öte yandan uyku apnesi tedavisi için yeni yöntemlerde geliştirilmekte ve ilgili çalımalar yapılmaktadır.. Bu yöntemlerde CPAP isimli hava mikasından hastanın kurtulması hedeflenmektedir. Bunun için hastanın burum damlası ya da burun spreyi kullanması öngörülmekte.

Yeni ilacı toplamda 12 kişi üzerinde deneyen araştırmacılar, ilacı burun spreyi, burun damlası ya da endoskopi ile doğrudan uyguladıkları yöntemlerle kontrol grubunu karşılaştırdı. Buna göre araştırmaya katılan kişiler, ilacı nasıl almış olurlarsa olsunlar uyku esnasında solunum yollarında daha az sorun yaşadı. 

Araştırmanın başındaki isim olan ve üniversitenin Uyku Laboratuvarı’nın da yöneticisi konumunda bulunan Profesör Danny Eckeart, yeni geliştirdikleri ilacın daha uzun süre incelenmesi gerektiğini ancak ilk bulgularının oldukça umut verici olduğunu ifade etti. Ayrıca şu anda uyku apnesine karşı geliştirilmiş bir ilaç bulunmadığını da sözlerine ekledi. 

Sağlık ile ilgili benzer yazılarımızı okumak için ilgili kategorimiz : Sağlık

5/5 - (1 vote)
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.