Antifriz Nedir ? Neden Konur ? Antifriz Çeşitleri ve Fiyatları

Antifriz denince özellikle kış aylarında kullanılan genellikle mavi  renkli olan sıvılar akla gelir. Peki bütün Antifrizler mavi renkli mi ? Kırmızı ya da yeşil olanları var mı ? Ya da öncesinde Antifriz nedir ? Neden koymak gerekir ? Sadece kışın mı koymalı yoksa yazında antifriz bulunması gerekir mi ? Tüm bu sorularınızın cevaplarını bu yazımızda sizler için yazıyoruz.

Antifriz Nedir ?

Antifriz nedir sorusuna verilebilecek en kısa cevap şudur.. Antifriz aslında bir çeşit alkoldür. Sahip olduğu formül sayesinde aracınızın motorunda oluşma riski taşıyan kir, pas, kireçlenme ya da oksitlenme gibi kimyasal bozuklukların önlenmesinden sorumludur. Kış aylarındaki soğuk havanın etkisiyle radyatör suyu donabilir. Antifriz ,  suyun donma derecesini düşürüp motoru korumaktadır.

Antifirizlerin bir diğer önemli faydası ise motordaki devirdaim pompasının verimliliğini artırıcı etkiye sahip olmasıdır.

Antifriz Nasıl Konur ?

  • İlk adım olarak otomobilinizin çalışmadığından ve motorun soğuk olduğundan emin olmalısınız.
  • Arabanızın kaputunu açtıktan sonra radyatör hortumunun bulunduğu noktaya bir kap koymalısınız. Bu kap, atık suyun yola dökülmesini engelleyecektir.
  • Radyatör hortumunda bulunan kelepçeyi bir pense yardımıyla ileri alıp hortumu yerinden çıkarmalısınız. Bu sayede atık su boşalacaktır.
  • Ardından hortumu yerine takıp kelepçeyi de özenli bir şekilde yerine yerleştirebilirsiniz.
  • Son olarak radyatör kapağını açarak antifriz ve su eklemesi yapabilirsiniz. Bu arada ekleyeceğiniz suyun çeşme suyu olmaması oldukça önemli. Kireçli su, motora zarar verebileceğinden antifriz karışımını içme suyu ya da arıtılmış su ile hazırlamanız doğru olacaktır.
  • Radyatör tamamen dolduğunda kapağı ve ardından kaputu kapatarak aracınızı çalıştırabilirsiniz.

Antifriz Çeşitleri ve Antifriz Kullanım Oranları

Antifrizler piyasada -37 , – 56 , -74 gibi ölçülerde satılır. Bu dereceler donma noktalarını göstermektedir. Ne kadar yüksek dereceli antifriz alırsanız , aracınızın donmadan korunması  o kadar iyi olur. Tabi fiyatları da donma noktalarına ve markalarına göre değişmektedir.

Renklerine göre ise bir çok çeşit antifriz mevcuttur. Piyasa bulunan başlıca Antifriz renkleri Mavi , Yeşil , Kırmızı ve Turuncu renklerdir.

Piyasadaki antifrizler arasında en yaygın olan mavi antifirizdir. Klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilmiştir. Diğer yaygın tür olan kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretildiğinden maviye göre üç kat daha uzun ömürlüdür. Ancak bu kırmızı kesinlikle maviden daha iyidir anlamına gelmez. Kırmızı antifriz zararları, söz konusu ekipmanın kaç yaşında olduğuna bağlı olarak ortaya çıkabilir ve daha güçlü diye tercih ettiğiniz kırmızı antifriz aracınızda aşınmalara sebep olacak güçte temizlemelere sebep olabilir.
Yeşil renkteki antifriz inorganik olmasına karşılık kireçlenme ve donmayı en iyi önleyen antifrizdir. Ancak iyi koruyucu olmasına rağmen kısa ömürlüdür. Turuncu antifrizler ise organiktir; bu yüzden de uzun ömürlüdür. Ancak motor koruması bakımından daha zayıf kalabilir. Söz konusu aracınız için doğru renkte antifrizi bulmak olduğunda yetkili servislere danışmak en doğru karar olacaktır.
Antifriz ile ilgili kafada en çok dolaşan soru işaretlerinden biri de , Antifriz – Su oranının nasıl olması gerektiğidir. Şimdi bu orana biraz değinelim. Unutmayın ne kadar çok su doldurursanız , Antifriz’in etkisi azalacak ve donma noktası biraz daha azalıp daha çabuk donmasına sebep olacaktır. Şimdi biraz daha rakamlarla konuşalım.

Örneğin koruma sıcaklığı -35 olan bir antifrize %90 antifriz %10 su; koruma sıcaklığı -9 olan bir antifrize ise %40 antifriz, %60 su koyulması önerilir. Bu nedenle doğru miktarda su ve antifriz oranı hakkında bilgi almak için ürünün kullanım talimatlarına göz atabilir ya da bir uzmandan antifriz suyu değişimi konusunda yardım alabilirsiniz.  Antifrizin yılda bir değiştirilmesinin önerildiğini belirtmeden geçmeyelim.

Antifriz genel olarak kışın akıllara gelse de aslında yaz , kış kullanılması gerekmektedir.  Bunun sebebini Antifriz Nedir başlığında anlatmış olsakta kısaca şöyle söyleyebilriz.  Antifrizin belli bir mevsimi yoktur. Antifriz kışın radyatördeki suyun donmasını önlemek için konsa da yazın kir , pas , kireçlenme ve oksitlenmeyi önleyici etkisi olduğu için mutlaka konmalıdır.

Antifriz Markaları ve Fiyatları

Antifriz nedir ve ne işe yarar gibi soruları cevapladığımıza göre artık bir başka merak konusu olan Antifriz Fiyatları konumuza gelebilriz. Antifriz konusunda belli başlı markalar diğerlerinden bir derece daha fazla öne çıkmaktadır. Petrol Ofisi , Castrol ve son zamanlarda Total Antifriz konusunda sektördeki lokomotif firmalardır. Yine Lukoil’de Rus kökenli bir firma olması sebebiyle bu alanda başarılı bir firmadır. Mavi yada yeşil renkteki Antifrizler , Kırmızı ya da Turuncu renkteki antifrizlere göre daha uygun fiyatlıdır.

Petrol Ofisi ve Total Mavi Antifriz 3 lt olarak piyasada 150 ile 200 tl arasında , Castrol Mavi Antifriz 3 Lt 200-250 tl arasında satılmaktadır.

Petrol Ofisi ve Total Kırmızı Antifriz 3 lt olarak piyasada 200ile 250 tl arasında , Castrol Mavi Antifriz 3 Lt 250-350 tl arasında satılmaktadır.

Güncel Antifriz fiyatları ile ilgili bilgileri buradan alabilir ve sipariş geçebilirsiniz.

Diğer konularımız için Anasayfamıza dönüş yapabilirsiniz.

Bu yazımıza oy verir misin ?
1 yorum
  1. Kış Lastiği Fiyatları Nedir ? Kış Lastiği Ne Zaman Zorunlu Olacak ? - BilmeyenKalmasin.Com

    […] Antifriz Fiyatlarını Görmek İçin Tıklayın […]

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.