Cadılar Bayramı ( Hallowen ) Nedir ? Ne Zaman ?
Eminiz ki hepiniz cadılar bayramını hayatınızda en az bir kere duymuşsunuzdur. Bizim kültürümüzde yeri olmasa da özellikle yabancı yapım filmlerde sık sık adı geçer. Hatta bir çok korku filminin de ana teması Cadılar Bayramı üzerine olmuştur. Nasıl olmasın ? Herkesin garip garip kıyafetler giydiği , kiminin zombi , kiminin katil , kiminin şeytan , ruh , peri olduğu bir ortamda suç işlenmesi en kolay ortamdır. Bu yazımızda Cadılar Bayramının yani diğer adı ile Hallowen’ın ne olduğunu , Cadılar bayramının ne zaman olduğuna , nasıl bu günlere geldiğine ve daha bir çok soruya cevap vereceğiz. Daha fazla lafı uzatmadan konuyla ilgili sık sorulan soruları ve cevaplarını verelim.
Cadılar Bayramı ( Hallowen ) Nedir ?
Çocukların ve gençlerin genellikle korkunç kostümler giyip , çocukların kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık topladığı bir bayramdır. Genellikle ev ev dolaşan çocuklar zillere basar ve para mı şeker mi diye sorar. Ev sahibi ya şekerlemeleri sunar ya da para verir. Bizim dini bayramlarımızda da buna benzer bir gelenek var aslında. Peki .. Aslında bu bir bayram mıdır sorusunun cevabını düşünürsek sanırım bunun cevabı için geçmişi irdelememiz gerekir.
Halloween neden kutlanır ? Cadılar bayramı hikayesi nedir?
Cadılar Bayramı’nın kökeni antik Britanya’da pagan Keltlerin kutladığı Samhain Festivali’dir. Keltler 1 Kasım’ı yazın bitişi, kışın başlangıcı kabul ediyorlardı. Samhain kelimesinin kökeni Eski İrlandaca sam (yaz) ve fuin (son) sözcüklerine dayanır. Bu tarihte sürüler yaylalardan dönüyor, toprak ağaları ile çiftçiler arasındaki arazi kira sözleşmeleri yenileniyordu.
Yaz sonu Keltlerde aynı zamanda evliliklerin gerçekleştiği, ölülerin kutsandığı ilahî bir dönemdi. Bu günde, ölülerin ruhlarının geçmişte yaşadıkları evleri ziyaret ettiğine inanılıyordu. Tepelerin üzerinde, evlerdeki ocakları tutuşturmak ve aynı zamanda kötü ruhları uzak tutmak için büyük ateşler yakılıyordu. İnsanlar, ortalıkta dolaştığına inandıkları ruhlara tanınmamak için maskeler takıyor, kostümler giyiyorlardı. Bu gelenekler nedeniyle Samhain festivali zamanla cadılar, goblinler, periler ve iblislerle özdeşleşti. Romalılar 1. yüzyılda Kelt topraklarını fethettiklerinde, kendi ölüm festivalleri Feralia ve hasat festivalleri Pomona’yı Samhain ile birleştirdiler.
7. yüzyılda Papa IV. Boniface 13 Mayıs’ta kutlanan Azizler Günü’nü -muhtemelen pagan festivalinin yerini alması için 1 Kasım’a taşıdı. Azizler Günü’nün arifesi (31 Ekim) kutsal kabul edildi ve Batılı dillerdeki Halloween adı buradan geldi. Orta Çağ’ın sonlarında seküler kutlamalar ile Hristiyan bayramı kaynaştı ve bu durum günümüzde Cadılar Bayramı olarak kutlanmaya başladı.
Cadılar Bayramı ile ilgili Sık Sorulan Sorular ve Cevapları :
Ne Zaman ? Kaç Gün Sürer ?
Her yıl 31 Ekimde Kutlanır. 1 Gün Sürer
Hangi ülkeye Ait ?
Halloween ilk İngiltere, İrlanda ve İskoçya’da, Hristiyanlık dini gelmeden önce kutlanmaya başlamıştı.
Hangi Dine Aittir ?
Araştırmalara göre; Cadılar bayramının kökeni putperestlikten Hristiyanlığa geçmiştir. Muhafazakâr Hristiyanlar, özellikle tutucu Protestanlar, genelde Cadılar Bayramı’nı kutlamazlar ve yanlış bulurlar. İslam dininde ise kesinlikle buna yer yoktur. Bu yüzden Türkiye’de ve İslam ülkelerinde bu bayram kutlanmaz. Aynı şekilde tebrik etmek ya da kutlamak caiz olmaz
Hallowen Adı Nereden Gelir ?
Bu sözcük All Hallow’s Eve (Azizler Günü’nün arifesi) kavramından kısaltılarak oluşturulmuştur.
Cadılar Bayramında Neler Yenir ?
Keltler’den kalan bir gelenek olan şeker toplama çocuklar tarafından gerçekleştirilir. Kabuklu fıstık, elma şekeri, şekerli mısır, kabak çekirdeği ve korkunç süslenmiş pasta çörekler sıkça yapılan yiyecekler arasında.
Merak edebileceğiniz diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz => Genel Kültür
Yazıdaki Kaynaklar : Milliyet