Ehliyet Alma Süreci Nasıl ? Ücreti Ne Kadar ? Şartları Neler ?

Eğer bir şöför adayı iseniz bu yazımız tam size göre. Bu yazımızda ehliyet alma süreci ile ilgili en çok sorulan soruları cevaplandırmaya çalışacağız. Ehliyet Ücreti ne kadar ? Ehliyet Şartları Neler ? Ehliyet için neler gerekli ? Ehliyet sınav soruları zor mu ? Ehliyet alma yaşı kaç ? Daha fazla sizi merak bırakmadan sorularınızı cevaplamaya başlayalım.

Yazımızda kafa karışıklığına yol açmamak için herşeyi sıra ile yazabilmek adına adım adım sizlere anlatacağız. Anlattığımız her adımda aklınıza takılan bir sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Ehliyet Alma Süreci Nasıl ?

1. Adım : Hangi tip ehliyeti alacağına karar ver.

Bilindiği üzere bir ehliyet ile tüm motorlu araçları kullanmak mümkün değil. Hemen hemen her motorlu araç kendine ait bir gruba sahip. Örneğin Taksi , otomobil kullanacaksanız başka bir tip ehliyet  , eğer kamyon kullanacaksanız başka bir tip ehliyet almak zorundasınız.

Alacağınız ehliyetler ilerde size iş bulma konusunda da yardımcı olacağını unutmayın. Bu bakımdan ne kadar çok farklı araç kullanabilirseniz sizin için o kadar iyi olacaktır.

Ehliyet sınıfları M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F ve G olmak üzere 17 tanedir.

Sürücü belgesi sınıflarını kısaca şu şekilde kısaca açıklayalım:

  • Motosiklet Sınıfı: M, A1, A2, A sınıfları
  • Otomobil ve Kamyonet Sınıfları: B, BE sınıfları
  • Kamyon ve Tır: C1, C1E, C, CE sınıfları
  • Otobüs ve Minibüs:  D1, D1E, D, DE sınıfları
  • Traktör: F sınıfı
  • İş Makinesi: G sınıfı

2. Adım : Sürücü Kursuna Kayıt Olmak

Ehliyet alma sürecinde 2. adımda , Ehliyet sahibi olmak istiyorsanız MEB onaylı bir sürücü kursuna mutlaka kayıt yaptırmak zorundasınız. Sürücü kursuna gitmeden ehliyet alınır mı? gibi bir sorunz varsa bunun cevabını hayır olarak düşünebilirsiniz. Sürücü kursunda verilen derslere girme şartınız yok ama sürücü kursuna kayıt olma şartı aranmaktadır.

Sürücü kursuna kayıt için hangi belgeler gerekli ? Sorunuzun cevabı aşağıdaki gibidir. Sürücü kursuna kayıt için gerekli belgeler:

  • 6 tane biyometrik fotoğraf
  • Sağlık raporu
  • Adli sicil kaydı
  • Kan grubu kartı
  • Evlilik cüzdanı (evli bireyler için)

3. Adım : Yazılı Sınava Gir ve Geç

Sürücü kursa kaydını yaptırdıktan sonra eğitimler başlar. Sürücü kursunda hangi dersler var ? diye soran ziyaretçilerimiz için hemen açıklayalım. Sürücü kursunda trafik bilgisi, trafik adabı dersi için 18 saat, ilk yardım dersi için 8 saat ve Motor (araç tekniği) dersi için en az 6 saat ders görülmesi zorunludur. Sürücü kurslarında sürücü adaylarına üç ana ders verilmektedir.

Eğitim süreci tamamlandıktan sonra ehliyet adayı olan öğrenci bir yazılı sınava girer. Sınavlarda yukarıda saydığımız 3 ana dersten oluşur ve Soru sayısı , verilen ders sayıları ile doğru orantılıdır.  Bu sınavdan 70 puan ve üstü puan alan öğrenciler başarılı sayılır ve bir sonraki aşamaya geçebilir.

Eğer yazılı sınavı geçemezseniz ne olur ? Yazılı sınavı geçmek için toplam 4 hakkınız bulunur. Bu nedenle sınavda başarısız olmanız durumda 120 TL (2022) tutarında gerekli ödemeyi yaparak sınava bir kere daha girebilirsin. Sınavı başarıyla tamamladıktan sonra ise direksiyon sınavına girmeye hak kazanırsın.

Ehliyet sınav soruları zor mu ? Yazılı sınavlar ,  eğer öğretim hayatınızda sınıf tekrarı yapmadan derslerinizi geçtiyseniz rahatlıkla anlayıp yapabileceğiniz seviyedeler. Ayrıca geçmiş yıllardaki sorularda sık sık tekrar çıkmaktadır. Google üzerinde yapacağınız şu tarz bir arama : ” Direksiyon Sınavı Geçmiş Soruları ” size gireceğiniz sınav hakkında ciddi anlamda yön gösterecektir.

Yazılı sınavı kolaylıkla geçebilmek için Geçmişte çıkan sorulara iyi çalışmanızı tavsiye ederiz

Ehliyet alma süreci sürücü adayı

4. Adım : Direksiyon Sınavına Gir ve Geç

Ehliyet alma sürecindeki en önemli adım budur. Aynı zamanda sürücü belgeni almaya hak kazanmanız için son adım direksiyon sınavıdır. Yazılısı sınavını geçtikten sonra sürücü kursunuz sizi direksiyon derslerine alır. Direksiyon dersleri genelde belli saatlerde 4-5 kişilik ekipler halinde gerçekleşir. Önce öğretici olan Bay / Bayan neler yapmanız gerektiği konusunda sizleri bilgilendirir. Bunlar arasında koltuğun ayarlanması , aynaların ayarlanması , arabanın nasıl kaldırılacağı gibi temel bilgiler vardır. Bu bilgilendirmeler bittikten sonra arabadaki herkes sırası ile direksiyona geçer. İlk turlar boş arazilerde yapılır. Daha sonra ise akan trafikte sürme eğitimleri verilir. Söz konusu direksiyon eğitimine katılmak zorunludur.

Eğitimlerden sonra direksiyon sınavı için tarih belirlenir. Bulunduğunuz il / ilçedeki tüm sürücü adayları sınav yerinde toplanır. MEB ten gelen müfettişler ile birlikte yanınızda kurs öğretmeninizde olmak üzere direksiyon başına geçilir. Belli bir rotada sizden belli manevraları yapmanız ve aracı aldığınız gibi rota sonunda bırakmanız istenir. Bunu başarmanız halinde sınavı yüksek ihtimal geçersiniz.

Ehliyet Alma Süreci direksiyon sınavı

Eğer direksiyon sınavından başarısız olursanız 160 TL (2022) tutarındaki gerekli ücreti ödeyerek sınava tekrar girebilirsin. Direksiyon sınavına girme hakkın 4’tür. Bu hakların biterse 45 gün içinde Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe yazarak 4 hak daha alabilirsin. Ancak bu ek haklardan sonra başarısız olman durumunda dosyan iptal olur. Yani sürücü kursuna tekrar kayıt yaptırman gerekir.

5. Adım: Sürücü Kursundan Başarı Sertifikanı Al

Direksiyon sınavını da geçtikten sonra artık ehliyetinizi almayı hak etmiş oluyorsunuz. Artık sürücü belgesi almaya hak kazandığını gösteren sertifikanı sürücü kursundan alabilirsin.

6. Adım: Nüfus Müdürlüğü’ne Başvur

Hak ettiğin sürücü belgesini alabilmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunman gerekir. Ehliyet başvurusu detayları aşağıdadır.

Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ehliyet alma sürecini başarıyla tamamladıktan sonra Ehliyet için başvuru yapılması gerekmektedir. Bunun için Randevu alınmalıdır. Ehliyet başvuru işlemleri için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden online olarak ya da ALO 199 hattını arayarak sürücü belgesi randevusu alabilirsiniz Başvuru sırasında gerekli belgelerin yanında olması gerekiyor. Şimdi de ehliyet için gerekli evraklar nelerdir detaylarıyla açıklayalım.

Ehliyet için neler gerekli ?

İlk kez ehliyet almak için gerekli belgeler:

  • Kimlik kartı
  • Sürücü sertifikası
  • Öğrenim belgesi
  • Sürücü sağlık raporu
  • Sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedeli ile vakıf payının ödendiğine dair belge
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu belirtir belge

Sıfırdan ehliyet almak için ihtiyacın olacak belgelerden ve gerçekleştirmen gereken işlemlerden adım adım bahsettik. Peki, dilediğin ehliyet sınıfından ehliyet alman için önemli şartlar nelerdir?

Ehliyet Şartları Neler ?

Sürücü belgesi alabilmek için gerekli şartlardan biri, bahsettiğimiz gibi sürücü kursunu başarıyla tamamlamak. Ancak ehliyet kursundan da önce gelen yaş ve tecrübe gibi şartlar bulunur. Bu şartlar ehliyet sınıfına göre farklılık gösterir.

Ehliyet sınıflarının yaş sınırlarını aşağıda açıklayalım:

  • M, A1 ve B1 sınıfı: 16
  • A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı: 18
  • A sınıfı ehliyetler: 20 yaş
  • C, CE, D1 ve D1E sınıfı: 21 yaş
  • D ve DE sınıfı: 24 yaş

Ehliyet sınıflarının deneyim şartları ise şunlar:

  • A sınıfı ehliyetlerde 24 yaş altındaki sürücüler için en az 2 yıllık A2 sürücü belgesine sahip olmak.
  • C1, C, D1 ve D sınıfı ehliyet için en az 2 yıl süreyle B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak.
  • BE sınıfı ehliyet için B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak.
  • CE sınıfı ehliyet için C sınıfı sürücü belgesine sahip olmak.
  • C1E sınıfı ehliyet için C1 sınıfı ehliyet sahibi olmak.
  • DE sınıfı ehliyet için D sınıfı sürücü belgesi sahibi olmak.
  • D1E sınıfı ehliyet için D1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmak.

Bu yazımızda sizlere Ehliyet alma süreci ile ilgili detaylı bilgiler vermeye ve en çok sorulan soruları cevaplandırmaya çalıştık. Başka konularda bilgi almak ve sitemizde gezinmeye devam etmek için ilgili kategorimizi ziyaret edebilirsiniz : Ne , Neden , Nasıl ?

Bu yazımıza oy verir misin ?
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.