Deprem Açısından Riskli İller ( Prof. Dr. Naci Görür )

Ülkemiz cografyasında ne yazık ki Deprem gibi büyük bir felaket oluşturabilecek doğal etkenler mevcut. Özellikle bazı illerimiz , fay hatlarının konumu sebebiyle ciddi risk altında. Peki deprem açısından riskli iller nelerdir ? Hangi fay hattı , hangi illeri Riskli iller sınıfına sokuyor. Bu yazımızda Deprem gerçeğini Prof. Dr. Naci Görür’ün açıklamaları ile masaya yatırıyoruz.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.6 ve 7.7 şiddetindeki depremler ülkemizde deprem dosyalarını tekrar açmış oldu. Yıllardır büyük deprem felaketleri ile sarsılan ve büyük kayıplar veren ülkemiz de maalesef 2023 yılına girmiş olmamıza rağmen 10binlerce vatandaşımızın hayatına kaybetmesine sebep olabiliyor.

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hürriyet’ten Hazan Aköz Işık’a verdiği röportajda önemli değerlendirmelerde bulundu. Görür, Kahramanmaraş depremlerinin bir bakıma bağıra bağıra geldiğini belirtiyor ve “Malatya’nın Çelikhan, Adıyaman’ın Sincik ilçelerine ve Kahramanmaraş iline dikkat edin. Buralarda deprem bekliyorum’ diye 2020 senesinde söylemiştim” diyor.

Prof. Dr. Naci Görür’e Göre Deprem Açısından Riskli İller :

Özellikle İstanbul’da olası bir depremin çok büyük yıkımlara sebep olabileceği konuşuluyor. Milyonlarca vatandaşımıza ev sahipliği yapması , şehirdeki plansız ve çarpık yapılaşma, binalarda kullanılan

deprem bakımından riskli iller
  • “Türkiye’de deprem konusunda en tehlikeli bölgelerden biri Marmara Bölgesi. Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu, Marmara Denizi’nin kuzey kesiminden geçiyor. İstanbul ve Tekirdağ yerleşim alanları bu sebeple en riskli bölgeler.
  • Ayrıca Kuzey Anadolu fayının güney kolu çevresindeki Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Edremit de deprem beklediğimiz bölgeler.
  • İzmir aynı şekilde riskli.
  • Daha önce konuşsaydık ‘Kahramanmaraş’ derdim. Bunu bugün yaşıyoruz.
  • Hakkâri bir diğer ilimiz… Erzincan ile Bingöl iline bağlı Karlıova ilçesi arasındaki Yedisu fayında da deprem öngörüyoruz. Adana Havzası ve Hatay’ın İskenderun ilçesindeki faylarda da stres artmış olabilir.”

Deprem Büyüklüğü Nedir ? Deprem Şiddeti Nedir ?

Deprem açısından riskli iller de yaşayan vatandaşlar için 2 önemli kavram mevcut. Bunlar deprem büyüklüğü ve deprem şiddeti.

Deprem Büyüklüğü : Depremin açığa çıkardığı enerjidir. Örneğin büyüklüğü 7 olan bir depremde 1 milyon 800 bin ton patlayıcıya denl enerji ortaya çıkmaktadır. Depremin tek bir büyüklüğü vardır ve büyüklük ölçümün yapıldığı yere bağlı değildir. Yine de bazı durumlarda deprem büyüklüğünün farklı merkezlerden , farklı rakamlarda duyurulduğuna şahit olmuşsunuzdur. Bunun sebebi ise ; sismik ölçümler ile büyüklük arasındaki ilişkinin karmaşık olması ve farklı prosedürlerin genellikle aynı deprem için biraz farklı büyüklükler vermesidir.

Deprem Şiddeti : Depremin algılanma derecisidir. Halkın depremi ne kadar algıladığı ile alakalıdır. Örneğin İstanbul’da deprem olması durumunda Marmara Sahilinde oturan vatandaşlarımızın çok şiddetli hissetmesi mümkün iken , Istranca’da oturanların depremi hissetmeme ihtimali bile mevcut. Depremin şiddeti “Şiddet Cetvelleri”ne göre değerlendirilir.

deprem şiddet cetveli hangi büyüklükteki depremin kaçıncı şiddet derecesinde olduğunu gösterir

Türkiye’deki Riskli Bölgeler : Türkiye Deprem Haritası

Prof. Dr. Naci Görür’e göre deprem bakımından en riskli iller yukarıda belirttiğimiz gibidir. Peki Türkiye Deprem Haritası ne diyor ? Şimdi Deprem haritamıza bakalım ve en riski en yüksek bölgeler ile en güvenli bölgelere bir göz atalım.

Türkiye , Batı Anadolu ile Kuzey ve Doğu Anadolu Bölgeleri’ndeki fay haritası içerisinde kalmaktadır. Türkiye’de, özellikle de farklı şehirde yaşanan depremin yakınındaki iller tarafından hissedilmesi endişeye neden olur. Söz konusu durumun tek açıklaması ise fay hatları arasındaki bağlantılar şeklinde ifade edilir. Türkiye fay haritası baz alındığında ülkedeki riskli bölgeler 5 gruba ayrılırken, bu gruplardan 1’inci sırada yer alanı yüksek riskli, 5’inci grupta yer alan bölge ise düşük riskli olarak belirtiliyor.

Düşük Riskli Bölgeler

Türkiye deprem haritası incelendiğinde deprem riskinin en az olduğu gruplardır. Bu bölgede yer alan iller 4’üncü ve 5’inci grupta yer almaktadır. En Düşük Riskli iller ; Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman şeklinde gösteriliyor.

Orta Riskli Bölgeler

Düşük riskli bölgelerden bir kademe daha fazla risk altında olan orta riskli bölgelerde yer alan illerimiz 3. grupta yer almaktadır. Bu illerin tam listesi : Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu’yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana ve Gaziantep’in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir takip ediyor.

Deprem riski açısından 2’inci grupta yer alan iller, Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum şeklinde sıralanabilir.

Yüksek Riskli Bölgeler

depremde en riskli iller

Türkiye deprem haritası incelendiğinde deprem bakımından en riskli iller birinci grupta yer almaktadır. En yüksek riskli iller ; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova’yı, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük ve Hatay takip ederken. 1’inci grupta yer alan diğer iller ise; Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt olarak gösterilebilir.

Bazı İller bir kaç grupta yer alabilmektedir. Bunun sebebi şehir içerisinde hangi konumda yer alındığı , merkez ya da ilçelerinde bulunup bulunmadığı gibi etkenlerdir.

Prof. Dr. Naci Görür’ün deprem açısından riskli iller yazısının tamamını okumak için buraya tıklayın

Gündem de yer alan diğer yazılarımız için buraya tıklayın

Bu yazımıza oy verir misin ?
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.