Doğum Günü Kutlamak Nasıl ve Ne Zaman Ortaya Çıktı ?
Doğum günü kutlamak bir çok insan , sevdiği ve değer verdiği insanlar söz konusu ise önemli bir etkinlik halini alabiliyor. Günler öncesinden yapılan hazırlıklar , alınan hediyeler ve hatta uğraşılan organizasyonlar. Peki insanların doğduğu günü kutlama etkinliği nereden geliyor hiç düşündünüz mü ? İnsanlar doğum günü kutlamaya nasıl başlamış ? İlk kimin ki kutlanmış ve nasıl karar vermişler.. Bu yazımızda aradığınız bu sorulara cevap veriyoruz. Merak ediyorsanız okumaya devam..
Aslında doğum günü kutlamaları bugün kullandığımız anlamdaki doğum günü kutlamaları ile aynı olarak başlamıyor. İnsanların önemli günleri , yaşadığı anları unutmamak için not almaya başlaması ile başlıyor herşey. Mesela, büyük bir fırtına koptuğunda; bu fırtınayı hatırlayabilmek için bulundukları zamanı bu fırtınayla eşleştirip bu eşleşmeyi not ediyorlardı. Günümüzde doğum günlerinin atasının da bu eşleştirip not düşme davranışından geldiği düşünülüyor. Dolayısıyla öncelikle Not düşme davranışının tarih içindeki gelişimini belirtmemiz gerekiyor.
Not Düşme Nasıl ve Nerede Başladı ?
ilk kez Mısır’da ortaya çıktı. Taç giydiklerinde Tanrı’ya dönüştüklerine inanan Mısır firavunları, taç giyme törenlerini bu nedenle oldukça önemsemekteydi. Törenler önemli bir yere sahip olduğundan, tören zamanları üzerine de elbette çeşitli notlar tutulmaktaydı. Firavunların Tanrılık ilanı olarak kabul edilen bu törenler, Tanrı’nın fiziksel olarak doğuşunu temsil etmekteydi. Böylece bireyin Tanrı olduğu gün, doğum günü olarak kabul görmüş oldu. İnanç sistemi kapsamında gelişen bu gelenek, bu sayede günümüze dek gelmeyi de başardı.
Buraya kadar anlattıklarımızdan birşeyleri kutlama isteğinin nasıl başladığını anlamışsınızdır diye düşünüyoruz. Günümüzün temelini olan bu kutlama isteğinde dikkat ediyorsanız önemli bir kaç parça eksik. Tabi ki pasta – mum – dilek üçlemesi. Bunların nereden geldiğini öğrenmek içinde şimdi bir başka dini yanlarıyla öne çıkan bir medeniyete Yunan kültürüne geçelim.
Yunanlılar , Ay Tanrıçası Artemis’e duydukları fedakarlık duygu ve arzusunu göstermek üzere ay şeklinde kekler hazırlayan, kekleri süslemek için de duaları sembolize eden mumlar kullanan Yunanlılar; mumları üflemeden önce dilek tutmanın ise Tanrılara mesaj göndermenin bir yolu olduğunu düşünmekteydi.
Böylece doğum günü kutlama etkinlikleri günümüz şartlarına benzer şekilde kutlanmaya başlamış oldu. Ama hala birşeyler farklı ? Ne mi farklı .. Günümüzde biz bu etkinliği tanrılar için değil ailemiz , arkadaşlarımız , sevdiğimiz kişiler için yapıyoruz. İşte işin bu boyuta gelmesi de Yunanlılardan hemen sonra Romalılarda karşımıza çıkıyor.
O zamanlar erkek egemen bir medeniyet olan Roma’da kadınların doğum günü kutlanmamaktaydı. Öte yandan dilediğince kutlama yapabilen 50 yaş üstü erkeklerin yiyecek ihtiyaçları karşılanmakta, yiyeceklerin yanında ballı kekler de kendilerine hediye olarak sunulmaktaydı. Böylece günümüzdeki gibi doğum günü kutlanan kişiye hediye verme ve onu mutlu etmeye çalışma kültürü de başlamış oldu.
Birbirinden ilginç konuların yer aldığı diğer yazılarımız için buraya tıklayın