Oruç , Migreni Etkiler mi ? Nasıl Etkiler ?

Ramazan geliyor  , Ramazan geldikçe Oruç yaklaşıyor. Oruç tutanlar Uzun süre açlıkla ve susuzlukla mücadele edecek . Oruç , Migreni Etkiler mi ? Migren ağrısının ne olduğunu çeken bilirmiş , Peki Ramazan da tutulan oruç Migrene nasıl etki yapar ? Migren çeken biri oruç tutabilir mi ? Bu soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Migren Nedir ?

Yazımıza öncelikle Migren’in ne olduğunu tanımlayarak başlayalım. Eğer baş ağrınız ataklar halinde ortaya çıkıyorsa bu ağrıya migren ağrısı denilmektedir. Migren atakları kiminde yılda 1-2 defa, kiminde ise ay içerisinde defalarca görülebilmektedir. Migren ağrılarının çoğunun çok şiddetli seyrettiğini söylenebilir.  Migren ağrılarını şiddetli baş ağrısı olmasının dışında diğer ağrılarından ayırt eden en önemli özellik ise ağrı ile birlikte ortaya çıkan bulantı, ses ve ışığa duyarlılıktır. Migren ağrısı olanlar baş ağrına eşlik eden bu rahatsızlıklar nedeniyle günlük işlerini tamamlamakta zorlanırlar. Yine de tam bir migren tanısı konulması için uzun bir süreç ve uzman doktor kontrolü çok önemlidir.

Migren çocukluk çağı başlangıçlı olabilse de çoğunlukla ergenlik döneminde başlar. 35-39 yaş aralığından itibaren migrenin görülme sıklığında bir azalma meydana gelir. Migren postmenopozal (menopoz sonrası) dönemde bulunan kadınlarda da daha az sıklıkla ortaya çıkar.

AÇLIK VE UYKUSUZLUK MİGRENİ TETİKLER

Migren açlık ve uykusuzluk ile artan baş ağrısı ataklarıdır. Migren ve epilepsi hastalıkları kronik ve takipli tedavi gerektiren hastalıklardır. Uykusuzluk ve açlık her iki hastalığın da ataklarını provoke edebilir. Ataklar sık değil ise, takip eden doktorunun gözetiminde bazı zorlayıcı şartlara karar verilmelidir.

ORUÇ MİGREN ATAKLARINI TETİKLER Mİ?

Oruç tutmak, hamile kalmak gibi metabolizmayı zorlayacak durumlarda dikkatli olmak gerekir. Doktoru ile sürekli takipte olan migren ve epilepsi hastaları uzun zamandır atak geçirmiyorlarsa ve çoklu ilaç kullanımı yoksa, son durum değerlendirmesi ile karar verilmelidir. Bol sıvı alınmalı. İlk günlerde sürekli doktoruna bilgi aktararak, durum güncellemesi yapılmalı. Herhangi bir şüpheli ve kontrol dışı durumda aç kalma gelecek yıla ertelenmelidir.

Sağlınız ile ilgili merak ettiğiniz diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazımıza oy verir misin ?
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.