Afrika Ülkesi Svaziland (Esvatini) Hakkında 11 Enteresan Bilgi
Svaziland diye bir ülke daha önce hiç duydunuz mu ? Belki bu kelime size bir yerlerden tanıdık geliyor olabilir ama karıştırmayın. Switzerland ( İngilizce İsviçre ) dan bahsetmiyoruz. Bu ülke bir Afrika ülkesi ve bir diğer adı Esvatini. Yeryüzünde böyle bir ülke mi var mış yaa diyeceğiniz , adetlerini ve geleneklerini okuduğunuzda inanamayacağınız bir ülke duymaya hazır mısınız ? İşte birbirinden ilginç tam 11 bilgi ile Afrika ülkesi Svaziland
Svaziland Hakkında
Sizlere öncelikle kısaca Svaziland Ülkesini tanıtarak başlayalım. Güney Afrika ülkesi olan Esvatini, büyük bölümü Güney Afrika Cumhuriyeti, bir kısmı da Mozambik tarafından çevrili, denize ve üçüncü bir komşu ülkeye sınırı olmayan bir iç ülke konumundadır. Komşuları arasında Güney Afrika Cumhuriyeti (438 km) ve Mozambik (108 km) vardır. Resmi Dili İngilizce ve yerel bir dil olan Siswati’dir. 6 Eylül 1968 yılında İngiltere’den ayrılıp bağımsızlığını kazanmıştır ve Mutlak Monarşi ile yani krallık ile yönetilmektedir. Yüz Ölçümü 17.364 km2 dir ve 2018 itibari ile nüfusu 1,4 Milyon’dur.
Svaziland Ülke Tarihi
Güney Afrika bölgesinde yapılan arkeolojik çalışmalar, buradaki insan yaşamının çok uzun yıllara dayandığını göstermektedir. Bu bakımdan Svaziland toprakları, Afrika’nın diğer bölgelerinde de görüldüğü gibi, insanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Bölgenin bilinen en eski yerleşimcileri Khoian kabilesi olup MÖ 3.000’li yıllarda Orta ve Doğu Afrika’dan Güney Afrika bölgesine uzanan Bantu göçleri sırasında buraya yerleşmiştir.
Modern dönemde Svaziland’ın ilk kralı olarak kabul edilen III. Ngwane döneminde (1745-1780) Svazi halkı bugünkü Esvatini topraklarına gelmiştir. Ülkenin adı da 1840-1868 yıllarında ülkenin kralı olan II. Mswati’ye nispetle verilmiştir.
19. yüzyılın sonlarında İngiltere ve Hollanda’nın Güney Afrika bölgesine yönelik sömürgeci açılımları, Svazi halkının bağımsızlığına yönelik bir tehdit oluşturmaya başlamıştır. İngiltere Svaziland’ın bağımsızlığını tanıdığını 1884’teki Londra Konvansiyonu’nda açıklamış olsa da ülke, 1894’te Hollanda’nın kontrolü altındaki Boerler tarafından kurulmuş olan Transvaal Cumhuriyeti’ne bağlı bir koruma bölgesi olarak ilan edilmiştir. 1899’da patlak veren 2. Boer Savaşı’nı İngiltere’nin kazanmasının ardından Svaziland İngiltere’nin himayesi altına girmiş ve bağımsızlığına kadar bu statüsünü sürdürmüştür. 1960’lı yıllarda Svazilan İngiltere’nin kontrolü altında kademeli olarak hayata geçirilen bir bağımsızlık sürecini takip etmiştir. Önce 1963 yılında yasama ve yürütme konseylerinin oluşturulduğu bağımsızlık anayasası İngiltere tarafından ilan edilmiş, Svazi Ulusal Konseyi’nin muhalefetine rağmen ilk seçimler yapılarak 1964 yılında Svaziland Yasama Konseyi kurulmuş ve bu konsey tarafından kabul edilen anayasa değişiklikleri İngiltere tarafından da kabul edilerek ilk seçimler 1967 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu geçiş sürecinin ardından 6 Eylül 1968 tarihinde Svaziland’ın bağımsızlığı ilan edilmiştir.
Afrika’nın en küçük ülkesinde yollar berbat, yönetim şekli ise bir hayli ilginç:
Svaziland’ın sınırları resmi rakamlara göre 17.364 kilometre karelik bir alanı kaplıyor. Yani ABD’nin Massachusetts eyaletinden biraz daha küçük ve bu nedenle Afrika’nın en küçük ülkesi unvanını koruyor. Yol koşullarının tehlikesi nedeniyle son dört ulaştırma bakanından ikisi trafik kazasında öldü. Esvatini, dünyada mutlak monarşi ile yönetilen tek ülkedir. Kesinlikle demokrasi yok. Demokrasi olmaması aslında ülke halkını pek de üzüyor gibi görünmüyor çünkü pek çok mutlak monarşide olduğu gibi Esvatini’de de kralın ilahi bir güç taşıdığına inanılıyor.
Binlerce bakire, kralın eşi olmak için yarışıyor:
Ülkede her yıl Kamış Dansı adı verilen bir etkinlik düzenleniyor. Doğurganlık Festivali olarak da adlandırılan bu etkinlikte 25 binden fazla genç kız, özel kostümler giyerek dans ediyor. Tek amaçları ise en azından o yıl için kralın eşi olabilmek. Elbette, seçim için en önemli şartlardan bir tanesi kızların bakire olması.
Esvatini’de doğal hayata büyük önem veriliyor:
Ülkede bulunan Hlane Kraliyet Ulusal Parkı’nda Afrika’daki en büyük akbaba popülasyonu bulunuyor. Ülkenin ekosistemi pek çok açıdan benzersiz. Bu nedenle orman korucuları, kaçak avcılık yaptığından şüphelendikleri insanları bile sorgusuz sualsiz vurabiliyorlar. Diyelim vurulan kişi öldü, korucu asla ceza almaz çünkü böyle geniş bir yetkiye sahiptir.
Albinolar şans getirsin diye öldürülür:
Pek çok ilkel Afrika ülkesinde görülen gelenek, Svaziland’da da devam ediyor. Deride pigment eksikliği ile kişinin tam anlamıyla bembeyaz olmasına neden olan albino hastası kişiler, bu ülkede avlanır ve özel ritüellerle öldürülür. Ölen albinoların vücut parçaları şans getirmesi için saklanır ya da büyü için kullanılır. Epilepsi hastalarının da benzer tepkilerle karşılaştıkları biliniyor.
Kralların ne kadar eşi ve çocuğu olduğu bilinmez:
Hani derler ya krallar gibi yaşamak diye işte burada gerçekten krallar gibi yaşayabilirsiniz. Çünkü ülkenin tüm kadınları zaten sizinle eş olabilmek için yarış halinda. Üstelikte sadece 1 yıl içerisinde. Bu durum tabi Kralların her sene yeni bir eş seçmesine ve seçtikleri her kadından da çocuklar dünyaya getirmesine sebep oluyor. Bu kadar hızlı sürkulasyon olunca da kral beyimizin çocuklarının isimlerini ve hatta karılarının isimlerini hatırlaması imkansız bir hal alıyor. Dünyanın ikinci en uzun hükümdarlık yapan kralı olan Esvatini Kralı II. Sobhuza’nın 70’den fazla eşi, 100’ü erkek 600’den fazla çocuğu olduğu söylenmektedir.
Evli olmayan kızlar üstü çıplak gezerler:
Belki de en çok şaşıracağınız adet budur. Ne var bunda burada da yüzlerce turist güneşlenmek için üstsüz geziyor diyebilirsiniz. Ama Hayır burada evli olmayan bayanlar güneşlenirken değil, günlük hayatta üstü çıplak gezebilirler. Tıpkı erkekler gibi. Bu durumun nedeni, evlilik sonrası çocuk doğuran kadının göğüslerinin emzirdiği için değerli kabul edilmesidir. Yani evlenmemiş, doğurmamış ve emzirmemiş bir kadının göğüslerinin, erkek göğsünden bir farkı yoktur.
Kralın eşi, halkın annesidir:
İyi de hangi eşi, tabii ki ilk eşi. Kralın ilk eşi, ritüel eşi olarak kabul edilir ve Kraliçe Anne olarak anılır. Böyle kutsal bir görevi olduğu için ilk eşin çocuk sahibi olmasına izin verilmez. Kraliçe Anne, kralın yeni eşlerinin seçilmesinde de karar alma yetkisine sahiptir. II. Sobhuza öldükten sonra Kraliçe Anne, 75 günlük bir yas ilan etmiş ve nedense ülkede seks yapılmasını yasaklamıştır. Hatta yas süresi boyunca seks yaptığı tespit edilen kişiler kırbaç cezasına çarptırılmıştır. Kısacası kraliçe benim kocam öldü ben seks yapamıyorum o halde sizde yapmayın demiş.
Svaziland, dünyada en çok HIV virüsü taşıyan insanın olduğu ülkedir:
Afrika’nın en küçük ülkesi olan Svaziland’de yaklaşık 1.2 milyon insan yaşıyor. Bu insanların 210 bini yani %27.73 ya HIV virüsü taşıyor ya da AIDS hastası. Nüfusa göre hasta sayısını oranladığımız zaman Svaziland, dünyada en çok HIV virüsü taşıyan ve AIDS olan insanın olduğu ülkedir. Hatta bu nedenle bir süre gençler arasında seks yapılması yasaklanmıştır. Ülkede, yılda yaklaşık 7 bin kişinin AIDS nedeniyle öldüğü tahmin ediliyor.
Bebekler ve dul kadınlar için farklı bir bakış açısı var:
Esvatini Krallığı’nda doğan bir bebek, 3 aylık olana kadar bir birey olarak kabul edilmez. İsim verilmez ve bir ‘şey’ olarak kabul edilir. Yine 3 aylık olana kadar hiçbir baba ya da başka bir erkek, o bebeğe dokunamaz. Ülkedeki kadınlar, kocaları öldüğü yani dul kaldıkları zaman başlarını tıraş ederler. Böylece herkesin onların ne kadar üzgün olduğunu, yas tuttuklarını bilmelerini isterler.
Svaziland adı, başka ülkelerle karıştığı için değiştirildi:
Ülke bağımsız olmadan önce kurucu kralın adı olan Ngwane şeklinde anılıyordu. 1968 yılında bağımsızlıklarını kazandıkları zaman Svazilerin yaşadığı ülke anlamına gelen Svaziland adını aldılar. 2018 yılında tahta geçen Kral III. Mswati, ülkenin adını Esvatini Krallığı olarak değiştirdi. Bunun nedeni, İsviçre’nin İngilizce adı olan Switzerland ile Svaziland adının karışıyor olmasıydı. Esvatini, Svazilerin yurdu anlamına geliyor. Yani eski ad ile neredeyse aynı anlamda.
Kral, tam anlamıyla kral gibi yaşıyor:
Svaziland’da yaşayan her on kişiden biri yoksul ama bizim gibi değil, ölme noktasına gelecek şekilde yoksullar. Açlıktan ölen insanlar olduğunu bile söyleniyor. Ülkenin ulular ulusu kralı ise her sene yeni eş seçme festivallerinden yorgun olsa gerek, 2002 yılında lüks bir jet için 50 milyon dolar harcamıştır. Elbette, uluslararası kamuoyu büyük bir tepki göstererek kralı ‘kınamıştır.’
Afrika’nın en küçük ülkesi olmasına rağmen sıra dışı gelenekleriyle her daim adından söz ettiren Svaziland, yeni adıyla Esvatini Krallığı hakkındaki ilginç bilgilerden ve ülkenin kültüründeki detaylardan bahsettik. Svaziland hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Birbirinden İlginç Daha fazla ülke için : Ülkeler Kategorisine bakınız