Deniz Meleği Nedir? Nerede Yaşarlar ?

Deniz Meleği diye bir canlı hiç duydunuz mu ? ya da diğer adıyla Okyanus Meleği diye bir canlının varlığından haberiniz var mı ? Pek duyduğunuzu düşünmediğimiz ve doğada nadir olarak görülen bir canlı. Bu yazımızda Deniz Meleği isimli canlının muhteşem videosunu izleyebilir ve hakkında bilmek istediğiniz şeyleri öğrenebilrsiniz.

Deniz meleği denizlerde yaşayan bir canlıdır. Latince ismi Squatina Caliifornica olarak bilinmektedir. Squatinidae ailesine mensup olan bir türdür. Deniz meleği tek seferde 6 ila 10 arasında değişen yavru doğurmaktadır. şeffaf görünümleri ve parlak renkleriyle oldukça ihtişamlı canlılardır. Okyanus melekleri bir tür deniz salyangozudur ve altı farklı grupta sınıflandırılırlar. Dış kabuğu tamamen şeffaf olduğu için bilim dünyasında, Yunanca çıplak beden anlamına gelen Gymnosomata olarak adlandırılır.

Deniz Meleği Nerede Yaşarlar ve Özellikleri Nelerdir?

Deniz meleği daha çok pasifik okyanusunda yaşayan bir canlı türüdür. Büyük okyanusun da doğu kesimlerinde yaşayan deniz meleği korunma altına alınmış olan bir deniz türüdür.

Birçok özelliği bulunan bir deniz canlısıdır. Bu canlının özellikleri şu şekildedir;

– Ortalama olarak uzunlukları 1.52 santimetredir.

– Deniz melekleri Ovovipar şeklinde ürerler.

– Bir kez üremeleri durumunda ortaya 6 ila 10 arasında değişen yeni deniz melekleri ortaya çıkmaktadır.

– Bu canlılar daha çok diplerde yaşamaktadırlar.

– Daha çok Güney Amerika ve Kuzey Amerika batı sahillerinde yaşamaktadırlar.

– Deniz melekleri okyanusun 200 metre derinlerinde yaşayan bir canlı türüdür.

Kutup bölgelerinden ekvatoral iklime kadar olan denizlerde de yaşayabilen bu canlılar genellikle oldukça küçüktür. Clione antartica olarak adlandırılan türü çok büyüyebilir ve 5 santimetre boya kadar ulaşabilir. Hem sıcak hem de soğuk sularda yaşayan bu tür sıcak denizlerde ise yalnızca 1,5 santimetre boyundadır.

Normal koşullarda saniyede bir veya iki kere kanat çırparak yavaş hareket eden bu canlılar avlanma esnasında oldukça hızlı hareket edebilir. Bazen pusu kurarak bazen ise saldırgan davranışlar göstererek avlanırlar. Hızlı hareket etmeleri gerektiğinde vücutlarında bulanan iki farklı kas grubunu da çalıştırarak avlanırlar. Bu canlılar etobur canlılardır ve bazı türleri sadece deniz kelebeği ile beslenir.

Clione antartica olarak adlandırılan türü henüz tam olarak çözülemeyen bir molekül olan pteroenonu salgılayarak kendini diğer avcılara karşı korur. Bazı ampifod türleri bir Clione antartica yakalayarak yanında taşır. Böylece pteroenonu salgılayan okyanus meleği hem kendini hem de ampifodu korur. Clione antarticanın nüfusu bazen olağanüstü sayılara ulaşabilir. Bir metreküp suda 300 adet okyanus meleği yaşayabilir.

Okyanus melekleri aynı zamanda hermafrodit canlılardır yani çift cinsiyetlidirler ve kendi kendilerini dölleyebilirler. Yumurtlama sırasında şeffaf bir yumurta kütlesi suya bırakılır. Yavrular yumurtadan çıkana kadar serbestçe gezerler. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra embriyonik kabuk birkaç gün içersinde kaybolur. Son zamanlarda artan okyanus asitleşmesi, deniz kelebeklerini olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden deniz melekleri akşam yemeği bulmakta oldukça zorlanıyor.

Deniz Meleği Videosu

Dünyamızda yer alan başka canlılar için ilgi çekici yazılara ulaşmak istiyorsanız ilgili kategori : Hayvanlar

Bu yazımıza oy verir misin ?
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.