Podcast Nedir? Nasıl Yapılır ? Nasıl Dinlenir ?
Bu yazımızda öncelikle Podcast kelimesinin anlamını ve nereden geldiğini açıklayacağız. Podcast ne işe yarar ? Eğer sizde yapmak istiyorsanız nasıl yapabilirsiniz ? Daha fazla kullanıcıya ulaşmak için nerelere yüklemeniz gerekir ? Ya da başkalarının yaptığı Podcastları nasıl dinleyebilirsiniz ? Bu yazımızda tüm bu sorulara sizler için cevap bulmaya çalışıcaz.
Podcast kelimesi günümüzde yeni yeni insanların ezberine kazınmış olsa da aslında çıkışı biraz eski. O kadar eski ki iphone ‘ların ilk çıkış tarihlerine uzanıyor. O günden beri sinsi sinsi , ılık ılık içimize işleyen podcast kültürü , İphone kelimesinde pod ve yayın anlamına gelen cast kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Günümüzde siyaset , spor , bilim , teknoloji , sağlık , genel ve daha bir çok konuda Podcast listeleri oluşturulmaktadır. İlgi alanınıza göre istediğiniz listelerdeki yayınları dinlemekte özgürsünüz.
Podcast Nasıl Dinlenir?
Buraya kadar ilgili kültürün nasıl ortaya çıkışını sizlere anlattık ve oradan da ilgili kelimenin tanımını yaptık. Şimdi hazırlanmış Podcastları nasıl dinleyebileceğinizden biraz bahsedelim. Bunun için birden fazla seçeneğiniz mevcut. Müzik ve sesli kayıt platformları en çok öne çıkan podcast dinleme yerleridir. Podcastları çeşitli ses kayıt formatlarında telefonunuza , bilgisayarınıza vb müzik oynatıcılarada kaydedebilir ve buradan defalarca dinleyebilirsiniz. Ses yükleme hizmeti veren , bu imkanı sağlayan çoğu platform Podcast hizmeti de vermektedir. İlgi alanınıza göre , takip etmek istediğiniz kişileri kolayca belirleyip onlarca farklı yoldan biriyle dinleyebilirsiniz.
Aşağıda sizler için online olarak dinleyebileceğiniz bir kaç platformu sıralıyoruz.
- Spotify
- Apple Podcasts
- Stitcher
- Audible
- Google Podcasts
- Tuneln Radip
- IP Streaming
Podcast Nasıl Yapılır?
Podcast dünyasına dalan çoğu kişi “Bunu ben de yapabilirim!” düşüncesine kapılıyor. Gerçekten de podcast yapmak fazlasıyla kolay. Fakat uzun süredir bu işi yapanlara göre istikrarlı olmak çok zor. Biz de podcast nasıl yapılır sorusunu cevaplandırmak için size özel bir rehber oluşturduk.
1-Konunuzu Belirleyin
Podcast yapmaya başlamadan önce en önemli şey insanların ilgisini çekebilecek ve sizin de kendinizi iyi hissetiğiniz bir konu bulmak. Bu noktada tercih edebileceğiniz onlarca seçenek bulunuyor. Türkiye’de özellikle son yıllarda komedi ağırlıklı podcastler büyük ilgiyle takip ediliyor. Bunun dışında bilim, kültür-sanat, felsefe, spor ve teknoloji üzerine podcastler de beğenilenler arasında yer alıyor. Podcastler genellikle 20 ile 60 dakika arasında değişen bir süreye sahip olduğu için belirlediğiniz konunun hem uzun süreli bölümlere yayılması hem de dinleyiciyi sıkmaması gerekiyor
2-Ekipman Kurulumunuzu Tamamlayın
Kaydetmek için bir diğer önemli şey ise kaliteli bir ekipmana sahip olmak. Podcastler tamamen sesli dosyalar olduğu için dinleyicilerinizi rahatsız etmeyecek, cızırtı sorunu yaşanmayan ve yüksek kaliteye sahip ekipmanlar almanız gerekiyor. Başlangıçta orta düzey bir mikrofon sorununuzu çözecektir. Ayrıca mikrofon ömrünü uzatmak ve kaliteli bir ses için POP filtresine ihtiyacınız var. Fakat ilerleyen süreçte podcastinize konuk almak isterseniz ekstra mikrofonlara, ses yalıtımına ve ses miksajına ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunun dışında podcastinizi daha da çeşitlendirmek ve dinlenebilir kılmak adına kaydettiğiniz dosyalarda düzenlemeler yapmalısınız. Ses efektleri eklemek, sessiz bölümlerin çıkarılması ve genel kurgu için ses düzenleme programına ihtiyacınız olacak.
3-Podcastinizi Farklı Mecralara Yükleyin
İlk podcastinizi kaydettikten sonra kaydınızı farklı platformlara yüklemek sizin için iyi olabilir. Çünkü çoğu podcast dinleyicisi Apple Podcasts ve Spotify’ı tercih etse de farklı platformları kullanan dinleyiciler de bulunuyor. Daha fazla platform, daha fazla tanınırlık anlamına geliyor.
İşte en popüler podcast yükleme platformları:
- Spotify
- Apple Podcasts
- Soundcloud
- Google Podcasts
- Podcasher
Eğer daha önce dinlemediyseniz ve merak ediyorsanız ama nereden nasıl başlayacağınızı bilemiyorsanız ipucu olması bakımından sizlere aşağıdaki listeyi de paylaşmak istiyoruz. Aşağıda belirtilen podcastlar , yanlarında yer alan kategorilerde yayınlar düzenlemekte ve oldukça başarılı işlere imza atmaktadırlar.
Türkçe Öneriler – 2022
- O Tarz Mı? (Komedi)
- Açık Bilim Podcast (Bilim)
- PlumeMag Sürdürülebilir Yaşam Trendleri (Çevreci ve Sürdürülebilir Yaşam)
- Socrates Podcasts (Genel)
- Evrim Ağacı ile Bilime Dair Her Şey! (Bilim)
- Zamanaltı: Bir Podcast Tiyatrosu (Sesli Tiyatro)
- Podcastia Maceraları (Masaüstü Rol Yapma Oyunu)
- Kalt’ın Podcast’i (Komedi)
- Potacast (Spor)
- Fularsız Entellik (Bilim-Kültür-Sanat)
- Radyo Tiyatrosu (Sesli Tiyatro)
- 64 Bits (Kişisel gelişim-Teknoloji)
- Dilimin Ucunda Kelimeler (Etimoloji)
- Deniz Göktaş’a Ayıracak Vaktim Yok (Komedi)
İnternet ile ilgili diğer yazılarımıza göz atmak için İnternet kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.